Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Ποια θα είναι η απάντηση της Ευρωζώνης στο ελληνικό χρέος


Σε ένα συνδυασμό που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση των ωριμάνσεων και άλλες παρεμβάσεις αναζητείται η λύση στον «γόρδιο δεσμό» της μείωσης του ελληνικού χρέους χωρίς ένα νέο κούρεμα.

Αυτό αναφέρει σε ανάλυση του το Reuters, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν το Νοέμβριο του 2012 ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα εξετάσουν τρόπους για να ελαφρυνθεί το χρέος.

Εφόσον η Eurostat παραδώσει μια θετική έκθεση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας τον Απρίλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας σε συνάντηση τους αρχές Μαΐου ή μέσα Ιουνίου, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο στόχος της αναδιάρθρωσης θα είναι να μειωθεί το χρέος από το 176% του ΑΕΠ σε κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αλλά με ένα κούρεμα να αποκλείεται, η πραγματική ανακούφιση αναμένεται να είναι περιορισμένη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το Reuters εκτιμά ότι ακόμα και εάν οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν να μειώσουν το περιθώριο που πληρώνει η Αθήνα στα δάνεια των 53 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο των πρώτων δύο πακέτων διάσωσης, η μείωση θα είναι σε μεγάλο βαθμό διακοσμητική.

Όπως σημειώνει, το περιθώριο πάνω από το κόστος δανεισμού βρίσκεται σήμερα στις 50 μονάδες βάσης. Εάν αυτό μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 265 εκατ. ευρώ το έτος. Μέχρι το 2022, εάν εφαρμοστεί αναδρομικά, αυτό θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Τα επιτόκια στα υπόλοιπα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι ήδη ουσιαστικά στο μηδέν άρα δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να μειωθεί το ποσό που η Ελλάδα διαθέτει σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Η κρατική συγχρηματοδότηση έχει ήδη μειωθεί από 10% στο 5% της αξίας του κάθε έργου. Ακόμα και αν αυτό το 5% μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 760 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, αναφέρει το πρακτορείο.

Μεγαλύτερη περίοδος ωρίμανσης

Αντίθετα, μεγαλύτερη συμβολή θα έρχονταν πιθανότατα από την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και την εξομάλυνση των αποπληρωμών.

Τα δάνεια έχουν ήδη επεκταθεί σε περίοδο 30 ετών κατά μέσο όρο και η Αθήνα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών για τα τρία τέταρτα σχεδόν του δανεισμού της.

Εάν η περίοδος ωρίμανσης των δανείων επεκταθεί στα 50 χρόνια κατά μέσο όρο – μια ιδέα που έχει πέσει στον τραπέζι από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα – το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας ή την αποπληρωμή του χρέους.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι αν τα 240 δισ. ευρώ αποπληρωθούν σε 30 χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώνει 8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στα 50 χρόνια το κόστος μειώνεται σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ το έτος.

"Δεν επηρεάζει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, αλλά καθιστά πολύ πιο εύκολη την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό είναι που έχει σημασία στο τέλος", σχολιάζει ο Gilles Moec, οικονομολόγος της Deutsche Bank και προσθέτει. "Αυτό που είναι σχετικό είναι πόσο θεωρούμε πως ένα κράτος παρεκκλίνει από τις υφιστάμενες δαπάνες του για να πληρώνει τόκους και λήξεις δανείων. Από αυτή την άποψη, μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων έχει τεράστιο αντίκτυπο", δήλωσε.

Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ελαφραίνοντας το βάρος για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι οποίοι είναι πλέον οι μοναδικοί μακροπρόθεσμοι δανειστές της Ελλάδας.

Στην ανάπτυξη βρίσκεται η απάντηση

Στο τέλος, με το κούρεμα να αποκλείεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, του πληθωρισμού ο οποίος μειώνει την αξία του χρέους με την πάροδο του χρέους και με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

"Θα πρέπει ίσως να αρχίσουμε και πάλι να μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα – τη δημιουργία ενός σχεδίου Μάρσαλ", αναφέρει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% αυτό το έτος έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, επιταχύνοντας στο 2,9% το 2015. Στη συνέχεια, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στην Ελλάδα κοντά στο 4% το έτος, ένα φιλόδοξο μέγεθος.

Με την ανάπτυξη σε αυτά τα επίπεδα και εφόσον ενισχυθεί ο πληθωρισμός έπειτα από μήνες αποπληθωρισμού, η Ελλάδα ενδεχομένως να έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει το χρέος της.

Εάν η Ευρωζώνη μπορέσει να καταλήξει σε κάποια δημιουργική αναδιοργάνωση των δανείων της χώρας, αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ, καταλήγει το δημοσίευμα.


Share

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου