Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

"Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν τα πάντα με την τρόϊκα αλλά υπάρχουν και όρια..."


Την πεποίθηση ότι οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα κερδίσουν τις ευρωεκλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αγαπούν τη χώρα τους, αγαπούν τα παιδιά τους".
Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα προς την τρόϊκα για τις διαπραγματεύσεις...
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι τους Έλληνες πολίτες τους ενδιαφέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι τα δύσκολα είναι παρελθόν, και είμαστε κοντά στην ανάκαμψη.

"Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση, ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού. Επενδύουν στον φόβο, δεν δίνουν ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και των βουλευτών δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές", τόνισε.

Επισήμανε ότι θα κάνει τα μέγιστα ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016, ενώ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός θα συμφωνήσει σε μία υπερκομματική υποψηφιότητα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι "πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια".
samar150114
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα
Εξάλλου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Δουλεύουμε με την τρόικα 18 μήνες. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος. Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν για τα πάντα. Υπάρχουν, όμως, κάποια όρια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για περισσότερους φόρους και μικρότερες συντάξεις. Συμφωνήθηκε με την τρόικα ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα -και θα έχουμε το 2013- το 70% θα επιστραφεί πίσω στον ελληνικό λαό. Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Έχω επίσης να πω ότι από την αρχή αντέδρασα για ορισμένα σημεία του προγράμματος, κυρίως τους πολλαπλασιαστές, για τη συνέπεια που είχαν στην ύφεση, κάτι που δέχθηκε και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πίεση από κανέναν, ούτε για τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη. Τώρα θα επιταχυνθούν».
ee1502114
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την Αθήνα
"Με την ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα κάνουμε από κοινού την προσπάθεια για την τραπεζική ένωση", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Είμαστε, είπε, διατεθειμένοι για έναν συμβιβασμό.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση, η δε πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι πρόθυμη ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις για την Ελλάδα", τόνισε.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε επίσης ότι «θα συζητήσουμε τη δομή της τρόικας και πώς θα αυξηθεί η υποχρέωση δημοκρατικής λογοδοσίας. Η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου θα μεταβεί 29- 30 Ιανουαρίου στη χώρα για να κάνει τη δουλειά που έκανε στη Λευκωσία και τη Λισσαβόνα. Είχα ενοχληθεί από αυτά που είχε πει ο κ. Ρεν, όταν απαντώντας στο ερώτημα για τη λογοδοσία της τρόικας, είχε πει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι υπόλογοι στους οργανισμούς τους και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα κράτη- μέλη», είπε χαρακτηριστικά.


Shares

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου