Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εσωστρεφής Καμίνης, διαδραστικός Αρης


Της Αντας Ψαρρά



Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδωσε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι παρ’ όλες τις κατηγορίες περί «καλού διαχειριστή πολυκατοικίας», η δημοτική αρχή του έσωσε τον δήμο από χρεοκοπία και αυτό ήταν πρώτιστο καθήκον. «Ο δήμος ήταν ανοιχτός σε μεγάλα δάνεια και χρέη σε προμηθευτές που ρυθμίστηκαν και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος στη θέση μου όφειλε να διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα με πολλή προσοχή».




Αναφέρθηκε στους 20.000 πολίτες που σιτίζονται καθημερινά από τον Δ.Α., αλλά και στα ζητήματα καθαριότητας παρ’ όλη τη δραματική μείωση του προσωπικού. Η Αθήνα, είπε, δεν είναι μια βρόμικη πόλη και επέμεινε ότι είναι και θέμα αγωγής των πολιτών ο σεβασμός στην καθαριότητα. Οσο για την ιδιωτικοποίηση, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν μπορεί να θεωρείται ταμπού και ότι ο κάθε δήμος σχεδιάζει τον τρόπο που θα κινηθεί πάντα με δημόσιο έλεγχο.



Για το ζήτημα του τεμένους ήταν απολύτως ξεκάθαρος, λέγοντας ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να ανασκευάσει την ακραία δήλωσή του που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τη δική του υπουργική υπογραφή στη λήψη αυτής της απόφασης όσο και με τη διεθνή υποχρέωση της χώρας να εξασφαλίζει τη θρησκευτική ελευθερία και λατρεία για όλους. Υπενθύμισε τις πολλές ορθόδοξες εκκλησίες που λειτουργούν σε μουσουλμανικές χώρες και ζήτησε από όσους επικαλούνται την τοποθεσία ως λαθεμένη να υποβάλουν εναλλακτική λύση. Αναφέρθηκε στον τρόπο που θα ξαναζωντανέψει ο Εθνικός Κήπος με 8 μικρές σημειακές αισθητικές παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς να σπάσει κλαράκι και διέψευσε κάθε συζήτηση περί γκρεμίσματος του γηπέδου του ΠΑΟ.



Για το μεταναστευτικό τόνισε την αναγκαιότητα της πλήρους ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών στον κοινωνικό ιστό και τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες γιγάντωσης του προβλήματος όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα, που πυροδότησαν και φαινόμενα ρατσισμού. Δυστυχώς στον τομέα αυτό ο κ. Καμίνης καθυστέρησε πολύ να δώσει απτά δείγματα διαφοροποίησης από την άγρια πολιτική της κυβέρνησης που τραβολογάει κακοποιημένους μετανάστες στα κρατητήρια και στα στρατόπεδα.



Απάντηση



Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος απάντησε λέγοντας: «Από σήμερα ο κ. Καμίνης επιστράτευσε ανακρίβειες και ψεύδη. Ισχυρίστηκε ότι υπαναχώρησα από τη διακηρυγμένη θέση μου υπέρ της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για την ανέγερση τζαμιού εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Η θέση μου υπέρ του τοπικού δημοψηφίσματος αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση του τζαμιού και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Εάν μπορεί η Αθήνα να αντέξει την ανέγερση του τζαμιού και ό,τι στο μέλλον η λειτουργία του συνεπάγεται. Επ’ αυτού έχει κάποια απάντηση ο κ. Καμίνης;».



Το τι εννοεί και κυρίως το τι πυροδοτεί η φράση «αν η Αθήνα μπορεί να αντέξει την ανέγερση ενός τζαμιού και το τι συνεπάγεται η λειτουργία του» το γνωρίζει μόνο ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Εξάλλου, αναλυτικά στα περί γελοιοποίησης της χώρας με το δημοψήφισμα για το τζαμί τού απάντησε ο γ.γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής, πολύ σκληρότερα από τον Γιώργο Καμίνη («Εφ.Συν.» 4/4/2014).



Τέλος, η παρατήρησή του για το ότι ο κ. Καμίνης έχει διοικήσει τον δήμο μόνο μέσα από το γραφείο του είναι μάλλον ατυχής. Οι πρόσφατες βόλτες του Α. Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα δεν αρκούν για να τον κάνουν πετυχημένο δήμαρχο, ούτε άλλωστε μπορεί να διοικήσει κάποιος έναν δήμο από υπαίθρια καφέ.

Share

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου