Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι για τη λιακάδα


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας για το ρεύμα που παράγουν
Πριν από έξι χρόνια, ο Χούστο Κρουθ Ροντρίγκεθ, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που φτιάχνει σήματα οδικής κυκλοφορίας στην Αγκίλα της Ισπανίας, έψαχνε τρόπο να αποκτήσει ένα σχετικά χαμηλό αλλά σταθερό εισόδημα για τον εαυτό του και για τον πατέρα του.

Ετσι, όταν η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που θα προσέφερε ελκυστικά επιτόκια για την ηλιακή ενέργεια - με εγγύηση για τα επόμενα 25 χρόνια - έβαλε υποθήκη το σπίτι του, το σπίτι του πατέρα του, ακόμη και το εργαστήριό του, για να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στον κήπο του πατέρα του, με σχέδιο να πουλήσει το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειάς του.  Η υπόθεση εξελίχθηκε σε κρατικό φιάσκο με την «εγγυημένη» ηλιακή ενέργεια. Και σε οικονομική καταστροφή για την οικογένεια Ροντρίγκεθ.

«Φαινόταν τόσο ασφαλές» είπε πρόσφατα ο Ροντρίγκεθ σε ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times». «Ηταν μια εγγύηση του ισπανικού Δημοσίου». Μόνο που η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και σκοπεύει να πληρώσει λιγότερα, πολύ λιγότερα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ το 2014, θα καταργήσει εντελώς το σύστημα πληρωμής ανά κιλοβατώρα, επιβάλλοντας μάλιστα αναδρομικές περικοπές στις πληρωμές. Ελέω κρίσης και λιτότητας, σχεδιάζει επίσης να αναγκάσει τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας να πληρώσουν ένα «χαράτσι» για το ρεύμα που παράγουν οι ίδιοι, μέτρο που οργισμένοι διαδηλωτές έχουν ονομάσει «φόρο στη λιακάδα».

Η Ισπανία έχει καλό λόγο να θέλει να αναλάβει δράση. Είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο έλλειμμα - πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή - γιατί ποτέ δεν είχε μετακυλίσει το πραγματικό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές της, ένα πρόβλημα που έχει διογκωθεί με την οικονομική κρίση.

«Θα γίνουμε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα χρεώνει για τη χρήση του ήλιου... Περίεργα πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ισπανία και αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα» λέει στο BCC o Χαουμέ Σερασόλσες, γραμματέας της ισπανικής Ενωσης για την Προώθηση της Χρήσης της Ηλιακής Ενέργειας (SEBA). Αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την επιβολή έκτακτου φόρου αποκλειστικά σε όσους παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, θα πληρώνουν «χαράτσι» για την ενέργεια που θα παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες τους, συν τον φόρο που καταβάλλουν όλοι όσοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια από το συμβατικό δίκτυο.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του έκτακτου τέλους, ο Ινιάκι Αλόνσο προσέλαβε δύο εργάτες για να ξηλώσουν τους ηλιακούς συλλέκτες που είχε βάλει στη στέγη του σπιτιού του. Ο Αλόνσο, αρχιτέκτονας που ζει στη Μαδρίτη, κάθησε και υπολόγισε το κόστος για την παραγωγή της δικής του ενέργειας. Και είδε ότι με τον νέο νόμο δεν τον συμφέρει πια.

Στόχος του κράτους είναι να συγκεντρώσει τα 26 δισ. ευρώ που χρωστάει σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με την πάροδο των ετών και να ρυθμίσει το ενεργειακό κόστος και τις τιμές επί νέας βάσεως. Η εισφορά για την ηλιακή ενέργεια καθορίζεται σε 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στο παρελθόν, το υψηλό κόστος των ηλιακών συλλεκτών αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές από τα φωτοβολταϊκά, αλλά οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, οι ισπανοί καταναλωτές θα μπορούσαν μέσω επένδυσης σε πάνελ αξίας 1.600 έως 2.100 ευρώ να κάνουν απόσβεση μέσω της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε περίπου πέντε χρόνια. Αυτό θα αυξηθεί σε 17 χρόνια, μετά τις εισφορές που επιβάλλονται με το χαράτσι.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι θα απαντήσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης με την εξεύρεση τρόπων για να γίνουν ανεξάρτητοι. Ο Ντιέγκο Νικολάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης επισκευής αυτοκινήτων στη Μούρθια και εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες στο γκαράζ του πέρυσι, είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ορισμένες ανεμογεννήτριες και να γίνει αυτάρκης.

«Θα είμαι εντελώς ανεξάρτητος και δεν θα με επηρεάζουν τα παιχνίδια που παίζουν με τους αριθμούς» λέει.
Αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στον Κρουθ, η επιχείρηση του οποίου έχει υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αφότου η κυβέρνηση μείωσε, για πρώτη φορά, το εισόδημά του από τους ηλιακούς συλλέκτες το 2010, αναδιαπραγματεύθηκε τους όρους των δανείων του, αλλά κατέληξε με υψηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής. Εχει ήδη παραιτηθεί από το όνειρο ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα συμβάλουν στη σύνταξή του.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου