Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πήγαν να κλέψουν τις στάχτες του Φρόιντ


Άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν μια αρχαία υδρία που περιείχε τις στάχτες του Ζίγκμουντ Φρόιντ, του πατέρα της ψυχανάλυσης, από ένα κοιμητήριο στα βόρεια του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Η ελληνική υδρία, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα, υπέστη σημαντικές ζημιές από τους επίδοξους κλέφτες.

"Μεταξύ 31ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου οι κλέφτες προσπάθησαν να κλέψουν ένα αγγείο που περιείχε τις στάχτες του Φρόιντ και της συζύγου του, Μάρθας" από το Κρεματόριο του Γκόλντερνς Γκριν. "Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια από έναν αναίσθητο δράστη" είπε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ντάνιελ Κάντλερ. "Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη μας την αξία αυτής της αναντικατάστατης υδρίας και την ιστορική σημασία του Φρόιντ, το γεγονός ότι κάποιος επιχείρησε να πάρει ένα αντικείμενο γνωρίζοντας ότι περιέχει τις στάχτες ενός ανθρώπου είναι ακατανόητο", πρόσθεσε.

Ο Φρόιντ πέθανε στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1939, σε ηλικία 83 ετών.

Η υδρία, στην οποία εικονιζόταν ο Διόνυσος, ήταν δώρο στον Φρόιντ από τη φίλη και συνάδελφό του, την ψυχαναλύτρια πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, ανέφερε η διευθύντρια του Μουσείου Φρόιντ του Λονδίνου Ντόουν Κεμπ.

Στη βάση της ήταν γραμμένα τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου του Φρόιντ και της συζύγου του. Η Κεμπ εξήγησε ότι ο Φρόιντ "ήταν συλλέκτης αρχαιοτήτων και είχε στην κατοχή του περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, κυρίως αιγυπτιακά, ελληνικά και ρωμαϊκά".

Share

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου