Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

«Ο Σόιμπλε μου είπε για το κούρεμα: Γιάννη, ξέχνα το»


Την πλευρά των Γερμανών επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη μάχη που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου περί την μορφή που θα έχουν οι αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ο ίδιος είναι αποκαλυπτικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», καθώς αναφέρει ότι έπειτα από εντολή του Σόιμπλε, ο ίδιος αρνήθηκε την ξεκάθαρη πρόταση από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να πιέσουν από κοινού το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αποδεχθούν τη λύση του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Πιέσεις Λαγκάρντ - Τόμσεν

Οπως δηλώνει ο κ. Στουρνάρας, αντιστάθηκε στις πιέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόουλ Τόμσεν να ζητήσει από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να δεχθούν «κούρεμα» των δανείων διάσωσης.

«Ο Πόουλ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους», θυμάται. «Είπα: Ο.Κ., αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να γίνει. Ο Σόιμπλε μου είπε "Γιάννη, ξέχνα το". Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;».

Με τη συγκεκριμένη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πλέον ξεκάθαρα στο βερολινέζικο άρμα, επιλέγοντας πλευρά στη μάχη, έστω και αν η πρόταση του ΔΝΤ μοιάζει περισσότερο συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία.

Η συγκεκριμένη παραδοχή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τις εντολές του Βερολίνου να διαγράψει από την ατζέντα της την περίπτωση ενός κουρέματος, και γι' αυτό ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας δεν ζητάει νέο κούρεμα.

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα των «F.Τ.» αφήνει εντελώς έκθετη την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο προσωπικά, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι αδιανόητο να συνεχίζει να κατέχει τη θέση του υπ. Οικονομικών κάποιος που "διαπραγματεύεται" ανάλογα με τις ορέξεις του κ. Σόιμπλε. Είναι ανήκουστο η κυβέρνηση να μη βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την οποιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, στο όνομα της πλήρους υποταγής της στα μερκελικά κελεύσματα. Δεν γίνεται να μην αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στη χώρα για τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από την κρίση, και να επιλέγεται η λύση των βάρβαρων μέτρων εις βάρος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών καλούνται να δώσουν άμεσα εξηγήσεις», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου